Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Minder nieuwe banen erbij in 2020, maar nog veel krapte in zorg en horeca

Komend jaar neemt de groei van het aantal vacatures af, maar tegelijk zijn er nog veel sectoren met krapte. Dat stelt het UWV dinsdag in de nieuwe arbeidsmarktprognose.

Dit jaar en in 2020 komen er naar verwachting 309 duizend banen bij, terwijl het de afgelopen twee jaar om 467 duizend extra banen ging.

Wel staan werkgevers in een aantal sectoren te springen om werknemers. In de detailhandel zijn de meeste vacatures, gevolgd door de zorg, horeca, zakelijke dienstverlening en de industrie.

2. Verhoging AOW-leeftijd niet populair, volgens stakende vakbonden

De landelijke staking in het openbaar vervoer zorgde dinsdag voor een zware ochtendspits en veel file. Vooral op de A2 van Maastricht naar Eindhoven en de A4 van Den Haag naar Rotterdam zat het flink vast. Er is alleen treinverkeer tussen Amsterdam Centraal en Schiphol, om de luchthaven te ontlasten.

Vakbonden FNV en CNV hebben de staking georganiseerd om hun eisen voor betere pensioenregelingen kracht bij te zetten. Dinsdag publiceerde het CNV een peiling, uitgevoerd door Peil.nl van Maurice de Hond, waarin ongeveer tweederde van de respondenten aangeeft dat de AOW-leeftijd te snel omhoog gaat. De bonden willen onder meer een bevriezing van de verhoging van de AOW-leeftijd.

3. Forum krijgt evenveel zetels als VVD in de Eerste Kamer, wel grootste partij

Forum voor Democratie krijgt geen 13 zetels in de Eerste Kamer, zoals in de prognose direct na de Provinciale Statenverkiezingen, maar 12. Dat is net zo veel als de VVD.

Toch wordt Forum aangewezen als grootste partij, omdat het de meeste stemmen kreeg uit de Provinciale Staten, en mag het de voorzitter van de Senaat leveren. De partij van Thierry Baudet weet nog niet wie het gaat voordragen als opvolger van VVD-voorzitter Ankie Broekers-Knol.

Door strategisch stemmen hebben de coalitiepartijen ten opzichte van de prognose twee zetels extra in de wacht weten te slepen en hoeven ze voor een meerderheid in de Senaat nu maar met één extra partij zaken te doen.

4. SP-voorzitter Ron Meyer vertrekt na afstraffing bij Europese verkiezingen

En dan was er ook nog de nasleep van de Europese verkiezingen. De SP verdwijnt volgens de officiële uitslagen helemaal uit het Europees Parlement. Voor partijvoorzitter Ron Meyer de "pijnlijkste" van alle verkiezingsnederlagen de laatste tijd. Hij kondigde dan ook aan aan het eind van het jaar op te stappen: "Wij hebben het niet goed gedaan. Dan moet je streng voor jezelf zijn."

De SP is fel bekritiseerd om het campagnespotje waarin een lookalike van de uiteindelijke grote verkiezingswinnaar Frans Timmermans belachelijk werd gemaakt. Toch zegt Meyer geen spijt te hebben van dat spotje en de branie en lef in de campagne.

5. Unilever betaalt als multinational wél winstbelasting in Nederland

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever betaalt, anders dan Shell, wel winstbelasting in Nederland. Vorig jaar droeg de multinational naar eigen zeggen 30 miljoen euro belasting af in Nederland, zegt het bedrijf tegen RTL Z.

Unilever en Shell hebben allebei een hoofdkantoor in Nederland, maar anders dan Shell bestaat Unilever uit een apart Nederlands en een apart Brits bedrijf. Shell is juridisch gezien een Brits bedrijf. Morgen praat de Tweede Kamer met een aantal grote multinationals over de belastingafdrachten.

6. NLE-oprichter Pieter Schoen wil met Larens softwarebedrijf Europa’s modebranche veroveren

Pieter Schoen, oprichter van de Nederlandsche Energiemaatschappij, steekt 7,3 miljoen euro in Colect, een softwarebedrijf uit Laren dat de mode-industrie wil digitaliseren door voorraden en prijzen direct inzichtelijk te maken. Dat maakt de investeringsmaatschappij Shoe Investments van ondernemer Schoen dinsdag bekend.

Met het geld wil Colect, dat nu actief is in Nederland en Scandinavië, uitbreiden naar grote Europese landen als Duitsland, het VK en Frankrijk. Ook wil Schoen kijken naar overnames.

7. Oud-VVD-senator blokkeert mogelijk hogere rente op studieleningen

Het kabinet wil de rente op studieleningen verhogen, maar het zou zomaar kunnen dat dat voorstel sneuvelt in de Eerste Kamer. De coalitie is haar meerderheid in de Senaat kwijt, nadat Anne-Wil Duthler in april uit de VVD-fractie werd gezet. En uitgerekend Duthler toonde zich maandag uitermate kritisch over het plan van minister Van Engelshoven.

Volgens Duthler is de kans groot dat ze volgende week dinsdag tegen stemt. En dat zou een gevoelige nederlaag voor het kabinet zijn.

Lees meer: Studieschuld vastzetten tegen 10-jaars rente kan ook voordelig uitpakken: zo kan de hypotheekmarkt een voorbeeld zijn

8. Nieuwe briefjes van 100 euro en 200 euro: kleiner en even breed

Wie worstelt met een uitpuilende portemonnee heeft daar straks wellicht minder last van. Vandaag komen nieuwe biljetten in de omloop die kleiner van formaat zijn. De nieuwe coupures zijn ook voorzien nieuwe echtheidskenmerken, zoals een smaragdgroen hologram met kleine eurotekens.

Het gaat om de biljetten van 100 en 200 euro die zijn aangepast. Ze zijn nu even breed als het biljet van 50 euro, waardoor ze gemakkelijker door machines gesorteerd en verwerkt kunnen worden.

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) slijten ze ook minder snel en gaan ze langer mee. Oude bankbiljetten blijven ondertussen geldig. Als ze echt niet meer als betaalmiddel kunnen worden gebruikt, kondigt de ECB dat ruim van tevoren aan. De oude briefjes verliezen nooit hun waarde, je kunt ze altijd inwisselen bij De Nederlandsche Bank.

9. Trump klaagt over handelstekort met Japan, maar heeft lol met sumo

Tijdens het staatsbezoek aan Japan klaagde de Amerikaanse president Donald Trump over een van zijn favoriete thema's: het Amerikaanse handelstekort. De VS importeert meer uit Japan dan omgekeerd. Net als in het geval van China dreigt Trump met hogere importheffingen voor de Japanners.

Toch was er tijdens het staatsbezoek ook ruimte voor ontspanning en vertier. Zo nam de Japanse premier Shinzo Abe Trump mee naar een sumowedstrijd. Bekijk hier 5 bijzondere momenten uit het bezoek van Trump aan Japan.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!